Restaurang med barn – så lyckas du!

Alla föräldrar vet att det inte alltid är en dans på rosor när man ska iväg på restaurang med barn. Barn kan i många fall bestämma sig för att bli ledsna eller arga när tillfället inte alltid tillåter, men är också väldigt duktiga på att göra allt annat än att sitta still och äta sin mat.

Trots det vill man som familj naturligtvis kunna njuta av restaurangbesök då och då. Kanske har man något speciellt att fira, vill undvika att laga middag eller behöver någonstans att befinna sig när ens nya golv ska sättas på plats i hemmet. Då är en restaurang ett utmärkt alternativ, men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på. Här nedan hittar du de bästa tipsen för ett lyckat restaurangbesök med barnen.

Planeringslistan för restaurangbesöket

Ja, vi kallar det faktiskt en planeringslista för i många fall behöver du planera innan. Att bara slänga på sig kappan och kliva in på vilken restaurang som helst är inte längre en möjlighet.

1. Kontakta restaurangen

Det bästa du kan göra är att kontakta restaurangen du ska till om du är tveksam på om barn är välkomna. Det finns nämligen ett flertal restauranger där små, stimmiga gäster inte alltid bör sätta sin fot. Personalen blir således även förberedda på att mindre gäster snart kommer att ta plats vid borden.

2. Kolla menyn online

Det är inte kul att komma till en restaurang, vänta på ett bord, slå sig ner vid bordet och inse att menyn inte alls kommer att passa barnen i smaken. Idag

har majoriteten av alla restauranger en hemsida och där har du även möjlighet att se vad som finns på menyn. På så sätt kan du sålla bort restauranger och slipper pinsamheten när du måste ta med dig hela familjen och lämna lokalen på grund av menyn.

3. Förbered barnen

Genom att göra restaurangbesöket till något mycket speciellt och högtidligt är chansen större att dina barn kommer att uppföra sig lite extra bra. Beskriv hur lokalen ser ut, hur man ska bete sig och låt sedan barnen välja sina finkläder själv.

4. Beställ inte fulla portioner till er vuxna

Nej, gör inte det. Ni kommer med största sannolikhet att få en hel del rester kvar från barnens tallrikar. Inte nog med att ni kommer att kasta en hel del pengar i sjön, ni minskar även matsvinnet genom att göra på detta vis. Hur vanligt är det egentligen att ett barn äter upp en full restaurangportion? Låt dock barnen få välja sin egen maträtt och få göra beställningen själv. Det är något extra speciellt med att få berätta för servitören vad det är som önskas till mat och dryck.

Ett sista tips! Det är inte omöjligt att ni får vänta länge på maten. Ladda ner favoritspelet till mobilen eller ta med papper och kritor!

kheera