Matkulturen i Italien

Alla känner till minst en del från det italienska köket och det är antingen pasta eller pizza. Men det är endast en liten del av alla fantastiska maträtter som Italien har att bjuda på. Vad som är populärt i Italien beror på vilken del av landet man pratar om, eftersom alla har sin egna version av de mest populära rätterna. Dessutom varierar rätterna beroende på vilken årstid det gäller.

Precis som Frankrike har Italien också fått ett väldigt gott rykte när det gäller mat. Många delar härstammar från Grekland, exempelvis olivolja som det används rätt mycket av.

En middag i Italien brukar delas upp i fem delar, antipasti, primi, secondi, contorni och dolci. Den första delen, antipasti, består vanligtvis av en mindre rätt, exempelvis kallskuret och marinerade grönsaker. Den andra rätten, primi, består oftast av en soppa, risotto eller pasta. Secondi, den tredje rätten, går att förklara som huvudrätten eller varmrätten. Den består av en fisk-, fågel- eller kötträtt tillsammans med potatis, eller en grönsaksrätt. Den sista delen i middagen är självklart desserten. Vilken dessert som är populärast beror på vilken del av landet det gäller.

Italien har dock en rad välkända efterrätter som har spridit sig över världen. Några av de populäraste är tiramisu, creme catalana och panna cotta.

Den geografiska skillnaden

Trots att de flesta regionerna i landet har skillnader på hur de tillagar maträtter och vilka rätter som är mest populära kan du se den största skillnaden om du jämför norra Italien med södra. Norra Italien är nämligen känt för sin risotto, sitt fantastiska smör och sina milda kryddor. De har dessutom fått inspiration till maträtterna från sina grannländer.

Om du däremot besöker södra Italien kommer du få uppleva ett kök som är mer medelhavsinfluerat. Det sägs också att maten som finns i södra delen av landet är mer fettsnål och nyttigare.

Fler skillnader du kan hitta om du jämför olika delar av landet är vilka råvaror som används. Vissa växer bättre i de södra delarna vilket gör att dessa varor används mer i söder. Detsamma gäller med råvaror som kommer från norr.

När det gäller populära rätter, som pasta, går det att hitta en hel del olika varianter på hur pastan tillagas. Varje region av landet har naturligtvis sin egen version av den bästa pastarätten. Detsamma gäller pizza, som finns överallt i landet.

Italiensk mat kännetecknas av dess färska råvaror, smakfulla ingredienser och enkelhet.

kheera