Den svenska matkulturen

Den svenska matkulturen har utvecklats en hel del under de senaste årtiondena. Enkelt sagt består den svenska matkulturen av en kombination mellan lokala råvaror och utländska influenser. Maträtterna i Sverige bjuder helt enkelt på lite från alla världens hörn. Självklart har vi klassiska maträtter som falukorv, renskav och köttbullar. Dessa kommer dessutom i många olika versioner där det har tagits idéer från utländska kök och nya rätter med traditionella råvaror har utvecklats och hittat sin plats på “matmarknaden”. Många väljer också att använda traditionella råvaror och krydda med spanska kryddor, eller kombinera dem med råvaror från andra länder, vilket ger oss en smak från båda världarna. Denna typ av matlagning kallas ibland för “fusion” och är relativt populärt att laga hemma. Många väljer nämligen att laga det de redan har hemma och många gånger är det varor från flera olika delar av världen.

Vi har dessutom ett antal importerade råvaror som vi inte tänker på att de kommer från andra länder. Det gör att många använder dessa och säger att de har lagat en helsvensk rätt. Ett exempel på den här typen av varor är framförallt kryddor som kardemumma, kanel, saffran och kryddnejlika. Det finns självklart andra varor som vi glömt bort att de egentligen inte är svenska. Men samtidigt har vi valt att tillverka flera saker själva efter att vi upptäckt varan i andra länder, exempelvis pasta. Det är inte svenskt, men vi har börjat tillverka vår egen version av det.

Idag finns det restauranger i landet som fokuserar på olika länders maträtter. Det finns italienska, grekiska, franska, spanska och många fler. Du som vill se vad de äter i andra länder behöver alltså inte resa utomlands utan det räcker att hitta den närmaste restaurangen för att få en inblick i vad det bjuds på för mat i, till exempel, Frankrike.

Om vi tar en titt på några av de populäraste rätterna i Sverige kommer du få se en riktig blandning. Vi har pizza, som kommer från Italien, Sushi som är en av Japans mest välkända rätter och Kebab med sitt ursprung från Mellanöstern. Det har till och med börjat dyka upp nya varianter av hamburgare som får oss att tänka på USA. Det finns alltså allt möjligt att njuta av när det gäller mat i Sverige.

kheera