Japans matkultur

När det gäller matkultur är Japan ett speciellt land. En stor del av maten man äter i landet äts nämligen kall vilket beror på att en stor del av råvarorna äts just råa. Även vissa maträtter som kokts eller friterats får svalna innan de serveras.

De flesta som tänker på japanska maträtter nämner i första hand sushi. Anledningen till att fisk är så populärt i landet är att det är omringat av vatten. Men fisk är inte det enda som äts i Japan. Det sägs nämligen att köttet i landet är ett av de bästa i världen. Om det stämmer eller inte är en smaksak. Samtidigt är kött inte en av varorna som tillhör det traditionella japanska köket. Det tillhör också de dyrare varorna vilket gör att inte alla har råd att äta kött särskilt ofta. Det finns särskilda restauranger i landet som bjuder på några av de bästa kötträtterna, men de som besöker får räkna med att det kommer kosta en del.

Mycket av maten i Japan har inspirerats av Kina och andra delar av Asien, till exempel tofu, som japanerna lärt sig av kineserna. Att de äter med pinnar är också ett koncept som kommer från Kina. Men trots allt detta har de även några egna traditioner. Till exempel, de flesta gånger maten serveras kommer alla rätter att ställas fram samtidigt på bordet. En måltid delas dessutom in i en början, en mitt och ett slut. Slutet innebär dock inte alltid dessert.

De vanligaste rätterna från Japan består av fisk, skaldjur och grönsaker. Det finns även en hel del soppor, som är några av de få rätter som inte serveras kallt. Många av fiskrätterna serveras råa, vilket är en av anledningarna till att så många personer endast tänker på sushi när de hör talas om mat från Japan. Tar du dock en närmare titt kommer du upptäcka en hel rad med nya och intressanta rätter som du kanske inte har hört talas om tidigare.

Japanska restauranger i Sverige

Det finns en rad med fantastiska restauranger i Sverige som bjuder på japansk mat, främst i de större städerna. Skulle du vilja prova på en traditionell japansk maträtt kan du besöka en av restaurangerna i närheten. Du kan snabbt och lätt hitta den närmast dig med hjälp av internet.

Har du inte möjlighet men ändå vill uppleva en fantastisk maträtt kan du prova på att laga det själv. Det finns en rad med recept att hitta på nätet, så sök helt enkelt på olika receptsidor eller gå in här och använd sökrutan. De flesta rätter är faktiskt väldigt enkla att tillaga själv. Dock kan du behöva ersätta vissa ingredienser eller besöka en speciell butik för att hitta rätt råvaror.

kheera