Fransk matkultur

Det franska köket är ett av de populäraste i världen. Det har fått ett av de bästa kulinariska ryktena och många personer som besöker Frankrike gör det för matens skull.

När man tänker på det franska köket är det oftast ost, vin och baguetter som dyker upp. Osten används inte bara till matlagning utan även tillsammans med vin och frukter. Det serveras som en ostbricka, helt enkelt.

Huvudstaden Paris har tack vare politiska, historiska och sociala krafter blivit matens metropol. Det är på grund av järnvägarna som sträcker sig till staden. Det har hjälpt olika delikatesser och andra influenser från landets alla hörn och kanter att ta sig till den fantastiska staden där det sedan utvecklats och blivit vad som idag räknas som traditionella maträtter.

Sedan varierar maträtterna en del beroende på vilken del av landet du besöker. Kusten som finns vid den Engelska kanalen bjuder på maträtter med mycket hummer, ostron och musslor. I norra Frankrike används det däremot potatis, fläsk och öl mer än i andra delar av landet. I Normandie är köket dock känt för äpplen, grädde och smör. Äpplena används dessutom till att göra äppelbrännvin och cider.

Några kända franska maträtter som du kan hitta på restauranger är Coq au vin, vilket är antingen kött eller fågel kokt i vin och Pot au feu vilket är en typ av oxgryta med grönsaker. Det finns dock olika versioner av dessa rätter. Många väljer att göra sin egen variant av maträtterna vilket gör att vad som är traditionellt för en kanske är helt underligt för en annan.

kheera