Den grekiska matkulturen

Grekland har ett typiskt medelhavskök där det används mycket grönsaker, olivolja, fetaost, örter, bröd och yoghurt. Du har kanske hört talas om en grekisk sallad vilket är en sallad med oliver, fetaost och tomater? Det är en typisk rätt från Grekland som har spridit sig över världen och idag finns det flera spännande versioner av salladen.

Andra populära rätter från Grekland är moussaka och tzatziki.

Det sägs också att när du äter i Grekland, framförallt om du blir bjuden på hemlagat får du verkligen vara med om något unikt. En riktig hemlagad maträtt bjuds oftast till en stor familj där det är fullt ös och alla pratar hela tiden. Men samtidigt finns det restauranger med lugnare atmosfär där du i lugn och ro kan njuta av en traditionell grekisk rätt.

Delar av det grekiska köket har dessutom spridit sig och sägs vara grunden eller en del av matkulturen i Italien, det turkiska köket och delar av Mellanöstern samtidigt som dessa länders maträtter har tagit sig tillbaka till Grekland och det har blivit en stor blandning av matkulturer från flera länder.

Det finns en del grekiska restauranger i Sverige för dig som är nyfiken på att prova en riktig grekisk maträtt.

kheera