Restauranger: från mage till hjärta

Historiskt sett brukade kyrkor och kloster stå som värdar genom att erbjuda kost och logi till resenärer i utbyte mot vissa donationer, något som uppmärksammade köpmän och inspirerade dem till att etablera verksamheter för mat och dryck. Med införandet av vagnar år 1658 till England främjades värdshus och tavernor eftersom det underlättade transport av råvaror.

Ordet restaurang härstammar från den franska ordet “restaurant” och började först användas i den franska huvudstaden från år 1765. Termen restaurang betyder “restaurerande“, det vill säga en plats där gäster hade möjlighet att återställa sina trötta magar. Detta koncept fick stor framgång och popularitet och utvecklades över tid till en plats för matgäster som helt enkelt ville njuta av en god måltid, med enskilda bord, dukar, maträtter och viktigaste av allt, en specifik meny med rätter som erbjuds av restaurangen.

Den första restaurangen i historien tillhörde den franska kocken Dossier Boulanger, som beslutade att omvandla sin buljongaffär på Rue Des Poulies i Paris till en restaurang med ett brett utbud av rätter och en intressant välkomstskylt på latin med följande fras: ”Veinte ad me omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos.” Frasen betyder ”kom till mig, man med trött mage, och jag kommer att återställa dig”.

Allt vanligare att äta ute

Att äta ute blir allt vanligare. De senaste åren har restaurangnäringen i Sverige vuxit till följd av mildrade krav på utrustning och matutbud som gjort det enklare att öppna restauranger. Särskilt i Stockholm är ökningen markant där människor verkar trötta på nattlivet, då antalet nattklubbar halverats på 10 år, och istället skiftat intresset till restaurangbesök. Stockholmarna är dock långt ifrån att vara mer formella eller stela med tanke på att alkoholtillstånden ökat, som med 2400 tillstånd i Stockholm är flest i landet. Denna livfulla stämning och rikliga restaurangnäring gör lämpligen Stockholm till en plats för teambuilding och gruppaktiviteter. Eftersom ett restaurangbesök ett naturligt sätt att föra samma människor är detta en idealisk aktivitet för forma, sammansvetsa, och lära känna alla i gruppen eller i ett team.

Typer av restauranger

Numera finns det varierade typer av restauranger. En bufférestaurang innebär att kunder själva serverar sin måltid från ett separat bord med mat och dryck på ett snabbt och informellt sätt.

Gourmetrestaurang är en exklusiv och lyxig av typ av restaurang. Det är platsen där kvalitet är nummer ett, från mat och råvaror som är noggrant utvalt till atmosfär och service, med målet att erbjuda gästerna en maximal upplevelse av kvalitet.

Snabbmatsrestaurang är en enklare typ av restaurang utan närvaro av servitörer som serverar vid borden samt utan större lyx. Vad som attraherar är låga priser och mat som tillagas snabbt på några minuter, såsom hamburgare och pizza.

Temarestaurang innebär att ägarna valt att fokusera på inredning och stil. Den skiljer sig från andra genom att dekorera lokalerna enligt a specifikt tema och erbjuder en meny i harmoni med det specifika temat.

kheera