Hygien på restauranger

På en restaurang där det hanteras livsmedel och där man lagar mat till många andra är det viktigt att man håller reda på hygienen. Det finns en hel del saker man måste tänka på och att hålla rent är inte alltid så lätt som man tror. Dessutom måste man också tänka över om det är så bra att gå till jobbet om man är sjuk. Men vad är det bra att tänka på i övrigt?

Viktigt med livsmedelshygien

Det är inte bara viktigt att städa de ytor man använder i restaurangen. Man måste också se till att man håller sig själv ren, att livsmedlen rengörs och att de förvaras på rätt sätt. Innan man börjar ta i livsmedel måste man alltid se till att man har tvättat sina händer. Det räcker inte med att man sköljer händerna utan de ska tvättas ordentligt med tvål och varmt vatten. De flesta livsmedel ska även de sköljas. Kött mår ofta bra av att sköljas av och frukter måste alltid skrubbas så att eventuella besprutningsmedel försvinner.

När det gäller livsmedelshygienen ska man också se till att de förvaras rätt. Kylvaror ska inte förvaras varmare än åtta grader, i frysen bör det vara minst 18 minusgrader. Skafferivaror bör förvaras svalt och mörkt.

Att flytta en restaurang

Ibland kan det vara så att man måste flytta en restaurang. Då kan det vara klokt att anlita flyttstädning varberg så att de kan städa ur både de gamla och de nya lokalerna. På så sätt vet man att det verkligen är rent både när man ska sätta in livsmedel och när man lämnar den gamla lokalen.

Lättstädad miljö

I en restaurang är det alltid viktigt att man ser till att miljön är lätt att hålla ren. Det är därför bänkarna ofta är tillverkade av rostfritt stål. Det är ett tåligt material som går relativt lätt att göra rent även om man skulle behöva använda lite starkare kemikalier. Golv och väggar bör även de vara tillverkade i material som gärna kan spolas av. Då går det snabbare att städa och dessutom är materialet hållbart.

Hur städar man bäst?

Det finns flera sätt att städa ett restaurangkök på. Olika restauranger har olika metoder som tillämpas och om man är nyanställd kan det finnas en hel del att lära sig. Vissa restauranger spolar av bänkar med vattenslang, liksom golv och väggar efter varje dag. Andra torkar med papper och kemikalier. Det är mycket ovanligt att man använder sig av svampar eller disktrasor i en restaurang eftersom de är svåra att få rena. Ibland kan det dock förekomma att en kock torkar av bänken med en ren kökshandduk. Den slängs sedan i tvätten. Det viktiga är att man får bort eventuella bakterier och annan smuts från ytorna.

kheera