Driva en restaurang

Det är inte helt lätt att driva en egen restaurang. Man måste se till att man har en bra meny, tillräckligt med ingredienser samt att gästerna hittar till restaurangen, men det är inte allt man behöver ha koll på.

Restaurangens ekonomi

När man startar upp en restaurang kan det vara lite si och så med ekonomin. Det kan också ske saker under tiden man driver restaurangen som gör att ekonomin får en rejäl smäll. Då kan en lösning vara att ansöka om ett företagslån för att ställa saker och ting till rätta. Långivarna ser ofta till restaurangens livskraft och till affärsidén istället för till låntagarens tidigare ekonomiska historik.

Hygien inom restaurangen

Driver man en restaurang ska alla gäster kunna äta tryggt. Det är alltså viktigt att man har koll på hygien under matlagningen. Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på i samband med att man lagar maten. Det är till exempel oerhört viktigt att all personal som arbetar med maten tvättar händerna ordentligt. Kläderna som används i kök och matsal ska också vara rena. Det är också bra om personalen håller sig hemma om någon skulle vara sjuk.

Servera alkohol på restaurangen

Vill man servera alkohol på restaurangen är det inte bara att börja servera. Det krävs serveringstillstånd och dessutom måste man se till att personalen har nödvändiga kunskaper för att kunna hantera serveringen. Personalen måste till exempel kunna sätta stopp när en gäst är påverkad. Det är också klokt att se till så det finns vakter på plats eftersom det förekommer att personer kan bli överförfriskade. För mycket alkohol kan leda till att en person blir våldsam och det är inte vidare roligt för personalen.

kheera