Att starta upp en restaurang

Om man gillar matlagning och gärna vill att andra ska få ta del av maten kan en bra idé vara att starta en restaurang. Här tar vi upp en del av de saker som är bra att tänka på i uppstartsfasen.

Ekonomi i uppstartsfasen

Att starta och driva en restaurang kostar pengar. Med ett lån utan inkomst kan du i lugn takt starta upp restaurangen och så betalar du av på lånet. Utan pengar kan du inte skaffa en lokal, du kan inte köpa in utrustning och det går inte att ordna marknadsföring. Men tänk på att lånet ska betalas tillbaka.

Planera en meny

Ska du driva en restaurang måste du servera mat på den. För att du ska veta vad som serveras, och för att gästerna ska kunna beställa måste du ha en meny. Det skadar inte att servera lite olika typer av rätter, speciellt inte om man vill vara en familjevänlig restaurang. Tänk också på eventuella allergiker, och skriv gärna ut i menyn att rätten kan beställas glutenfri, laktosfri eller liknande.

Hitta personal

Det behövs en del personal för att driva en restaurang och det kan vara klokt att hitta personer att anställa redan från början. Kontakter är alltid bra, och det kan också vara smart att annonsera på till exempel Arbetsförmedlingens hemsida. Titta också efter elever som slutar kockutbildningar på skolor i närheten. De vill ofta ge sig ut på arbetsmarknaden direkt.

kheera