En doft av Italien

Vi är många italienvänner som ständigt drömmer oss bort till Italien. Var i Italien som vi befinner oss i tanken varierar, men populära tillflyktsmål är Neapels slingrande gränder, Siciliens stränder eller sluttningarna intill Comosjön. I en perfekt värld hade många av oss spenderat en betydligt större del av året på de italienska breddgraderna. Men till dess att vi på nytt har möjlighet att styra kosan söderöver får vi göra det bästa av situationen och försöka skapa italienska upplevelser på hemmaplan.

Ett enkelt sätt att uppleva Italien på hemmaplan är att besöka en italiensk restaurang. Faktum är att det finns ett mycket stort utbud av bra italienska restauranger runtom i Sverige. Det gäller framförallt i storstäderna, men även på landsorten finns det ett antal italienska pärlor som är väl värda ett besök.

Klassiska italienska pastarätter

Menyerna på en italiensk restaurang kan ibland upplevas som överväldigande. Är man osäker på vad man ska välja är det alltid ett bra grundtips att välja en klassisk italiensk pastarätt. En pasta Bolognaise, en tagliatelle med pestosås eller en pasta Carbonara är bra och klassiska val som alltid smakar väl. Den som föredrar pastarätter från kusten kan självfallet beställa in en välsmakande pasta Frutti di mare.

Italienska pizzor

Att hitta äkta italienska pizzor i Sverige kan vara förrädiskt. Sverige har en mycket stark pizzakultur men den klassiska svenska pizzan har inte mycket gemensamt med den italienska pizzan. Svenska pizzavarianter som till exempel pizza Hawaii eller kebabpizza är närmast en hädelse för en italiensk pizzabagare. Det gäller därför att vara noga i sitt val av pizzeria så att det verkligen är en italiensk pizzeria som till fullo respekterar den klassiska italienska pizzatraditionen.

Andra italienska rätter

Även om pasta och pizza är klassiska italienska rätter är den italienska matlagningskonsten så mycket mer än så. Menyerna på bra italienska restauranger är inte den andra lik. Varje restaurang har sina egna italienska specialiteter som ofta är baserade på en viss region i Italien. Det är inte ovanligt att ägaren av restaurangen kommer från eller i vart fall har släkt i den aktuella regionen. Kommer ägarens familj från Milano finns sannolikt både minestronesoppa och risotto på menyn och har ägaren sina rötter kring Rom är det snarast Porchetta eller Amitriciana som står på menyn.

Italienska drycker

En italiensk måltid är inte komplett utan dess drycker. Vatten och vin är de självklara valen till de flesta italienska måltider. Vattnen dricker man för att släcka törsten och vinet dricker man för smaken. En bra grundregel är att välja vin utifrån vilken region som maten kommer ifrån. Maträtter från Milano ska få sällskap av viner från trakterna kring Milano och sicilianska maträtter ska självfallet serveras tillsammans med viner från vinodlingarna på Sicilien.

kheera