Det första du måste tänka på

Att öppna och driva en restaurang kräver väldigt mycket arbete. Det finns flera faktorer du måste tänka på och frågor du behöver svar på innan du kan börja planera på riktigt. Hur det går till och vad du bör börja med varierar en hel del beroende på vilken typ av restaurang du vill öppna, var du bor, vilken nisch du har samt hur stor restaurang du vill ha. Det finns fler punkter som avgör hur du ska gå tillväga men dessa är några av de viktigaste punkterna du måste tänka på:

Kostnader – Att öppna en restaurang kostar en hel del. Först måste du ta reda på om du har råd. Du kanske behöver ta lån eller dela på kostnaderna med en partner. Ska du ta lån måste du hitta det bästa lånet, vilket kan ta en stund.

Läge – Var ska du öppna restaurangen? Finns det någon ledig lokal att hyra/köpa? Hur ser området ut? Kommer din restaurang passa in där? Att hitta det perfekta läget och lokal kan också ta ett bra tag.

Tillstånd – Du behöver söka tillstånd för att öppna en restaurang. Det finns flera olika tillstånd beroende på vilken restaurang du vill öppna. Ska du bygga en från grunden behöver du söka bygglov och om du vill servera alkohol måste du ha ett serveringstillstånd. Gör research om vilka tillstånd just du behöver ansöka om innan du börjar planera resten av restaurangstarten.

Utrustning och personal – Ska du öppna en större restaurang eller endast ett litet gatukök? Du måste köpa all utrustning som behövs vilket betyder att du först måste hitta ett bra företag som säljer rätt utrustning. Behöver du någon som lagar maten eller vill du laga den själv? Servitörer? Du måste helt enkelt veta om du ska anställa personal och i så fall hur många. Med personal kommer också deras löner och andra avgifter att tänka på.

Nisch – Ta reda på vilka typer av restauranger som redan finns i området. På så sätt kan du lättare bestämma vilken typ av restaurang du kan öppna. Om det redan finns en rad grekiska restauranger i området finns det en chans att du inte kommer lyckas lika bra om du också öppnar en grekisk. Då kanske du bör fokusera på en italiensk restaurang istället. Förutom vilken sorts mat du ska servera måste du bestämma dig för om du vill öppna en mer avslappnad restaurang eller en fine dining.

Det här är endast några faktorer du måste tänka på när du ska öppna din restaurang. Det kan vara svårt att komma igång om du inte har någon erfarenhet. Fråga gärna andra restaurangägare om hur de kom igång med sin verksamhet och vad de rekommenderar att du ska göra.

Lämna ett svar

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked